SAYFALAR

MMY Tantuni / Yenibosna - İSTANBUL



Bir Arap yemeği olan tantuniyi İstanbul’da en iyi yapan yer olarak bir çok arkadaşça önerilen MMY Tantunide denemek için uzun süredir fırsat kolluyordum.. Atatürk havalimanına gitmem gereken bir gün bu şansı yakaladım ve MMY Tantuninin Yenibosna’da bulunan merkez şubesinde sofraya kuruldum..



Öğle yemeği saati olduğu için olsa gerek (belki de tüm gün böyle yoğunlardır bilemiyorum) mekan çok kalabalıktı, hatta insanlar saat 12:30 gibi sıra oluşturmaya başladılar..


Eminönü Balık Ekmek / Eminönü - İSTANBUL



22 yıldır İstanbul'da yaşıyorum ama büyük ihtimalle Türkiye’ye aşık olup bir seferden fazla ziyaret gerçekleştiren sıradan bir turist bile “çok sevmeme rağmen” Eminönü – Sultanahmet hattında benden daha çok zaman geçirmiştir.. Bu kadar çok sevip de bu kadar az uğramamın nedeni ise mahşer günü kalabalığından sıkılmam ve bunalmam.. Yine de fırsat buldukça tarihi yarım adaya uğruyor ve bir İstanbul klasiği olan balık ekmek yemeden oradan ayrılmıyorum..


Eskiden olduğu gibi sıradan teknelerde, denize düşme riski taşıyarak, bol kılçıklı balığı dikkatle yemek zorunda değilsiniz.. Yani balık ekmek yemenin tüm heyecanı ve adrenalini günümüzde kayboldu :) Tüm bunların yerini saltanat kayığı tadında büyük ve tarz kayıklar, içlerinde kocaman ızgaralar ve önceden pişirilmiş balıkları ekmek içine yeşillik ve soğan ile servis eden bir çok görevli aldı.. Fotoğraf çekerken bu görevlilerden sırayı bekletiyorum diye fırçayı yedikten sonra 5 TL’lik balık ekmekleri kaptım ve çıktım..






Meşhur Köfteci Mustafa / Adapazarı - SAKARYA


Meşhur Köfteci Mustafa 1912 yılından bu yana hizmet veren tam 1 asırlık gerçekten farklı bir lezzet durağı olarak adlandırabileceğimiz bir mekan.. En güzel yanı ise İstanbul - Ankara otobanında Adapazarı çıkışından sadece 10 dakikalık mesafede..


Mekana girdiğimiz gibi kurt gibi aç olduğumuzdan hemen siparişleri verdik; köfte, piyaz ve ayran..



İri taneli piyazları biraz fazla haşlanmış olsa da güzeldi.. Çocukluğumuzda  ayran içtiğimiz şişelerde (Eker Ayran aynı tadı yaşatmaya devam ediyor) sunulan ayranları da kesinlikle ortalama üstündeydi..



Köfteci Yusuf / İznik - BURSA


Güneye giderken veya güneyden İstanbul'a dönerken fark etmez; "Bursa'da İskender kebap yemek varken neden Orhangazi'de köfte yiyeyim" diye düşünerek sürekli Köfteci Yusuf'u ziyaret etmeyi ertelerim.. Zaten merkez şubesi olan İznik'teki dükkanlarını ziyaret etmedikten sonra ne anlamı var..


Diyerek Köfteci Yusuf'u sürekli sallarken, bolca vaktimin olduğu bir Ankara seyahatinde yolu toplamda 1,5 saat kadar uzatarak daha önce kendime görme fırsatı yaratmadığım İznik'e doğru kırdım direksiyonu..




İznik gibi tarihi ve çinilerinin ünü yanında mütevazi bir ilçe için gayet heybetli bir mekanda hizmet vermekte olan Köfteci Yusuf, hayret verici şekilde hafta içi olmasına rağmen bir esnaf lokantası misali dolup dolup boşalıyordu.. Sadece yemek yemek için değil kasabından alış veriş yapmak için de uğranılan mekan, temiz ve çok ferah..


Yerel halk ve İznik'i ziyaret eden tur otobüsleri boşuna burayı tercih etmiyordur diyerek unuttum yolda geçen fazladan zamanı, gönül rahatlığıyla kuruldum sofraya..


1,5 porsiyon köfte, piyaz, ayran siparişimi verdim.. Bu sırada müthiş lezzetli bir zeytinyağı ile tatlandırılmış hatta kelimeler ile abartayım biraz; "taçlandırılmış" olan biber salçasına ekmek banmaya başladım..


Ayranların tadı, tuzu ve yoğunluğu çok iyiydi, kutuları üzerinde yaptığım yoğun araştırmalar :P sonucunda İtimat marka ayran kullandıklarını gördüm, İstanbul'da da bulabilirsem bu marka kullanmaya çalışacağım..




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...